top of page
zechsal 2.jpg
8X6A9419.jpg
download.png
Zechsal 01.png

Heb ik een magnesiumtekort ?

Magnesium is de grote regelaar in ons lichaam. Het is betrokken bij honderden processen en draagt  onder andere  bij aan het ritme van ons hart, de werking van onze spieren en gewrichten, de aanmaak van energie en ons waak/slaap ritme.    Net als bijvoorbeeld zuurstof en water moeten we magnesium van ‘buiten’ halen, we krijgen het binnen via ons voedsel. Voor veel mensen is dat onvoldoende en is suppletie van extra magnesium gewenst. Dit komt door de verarming van de bodem waardoor er steeds minder magnesium in ons voedsel zit. Maar ook door ons voedingspatroon, leefstijl (roken, alcohol, stress) en medicijngebruik dat kan leiden tot een magnesiumtekort.

Symptomen en/of oorzaken van een magnesiumtekort zijn:
(in willekeurige volgorde)

  • Kramp, restless legs of pijnlijke spieren 

  • Lusteloosheid of vermoeidheid 

  • Depressiviteit 

  • hoofdpijn of migraine 

  • Slapeloosheid 

  • Hartritmestoornissen 

  • Hyperactiviteit en slechte concentratie 

  • Stress 

  • Ruwe huid met jeuk en schilfers 

  • Medicatiegebruik 

  • Regelmatig sporten 

  • Zwangerschap 

  • Overgang  

 

Bron Zechsal

Als je drie of meer van deze symptomen herkent is de kans groot dat je een magnesiumtekort hebt.

Heb ik baat bij extra magnesium?
Via het Zechsal zelfdiagnosepakket krijg je een goed beeld van de effecten van extra magnesium. Het wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een checklist. Sommige mensen ervaren direct effect, maar na drie weken heb je echt een goed beeld wat het voor je doet!
     
Opname via de huid Voor een verklaring van de transdermale opname moeten we eerst ons grootste orgaan, de huid (met een oppervlakte van 1,5 tot 2 m2)  onder de loep nemen. Als barrière vervult de huid een belangrijke rol in ons immuunsysteem en verhindert het uitdroging. Tegelijkertijd scheidt de huid water, afvalstoffen en zout uit (bij transpiratie) en neemt het stoffen op. Het gaat daarbij om kleine vetvrije stoffen als nicotine, maar ook elektrolyten (zouten, zuren en hun tegenhangers basen). Op zich niets nieuws en allang toegepast. Denk maar eens aan nicotinepleisters, hormoonzalf of pijnstillers om te smeren.

Wat betreft magnesium is er inmiddels overtuigend bewijs dat dit ook via de huid wordt opgenomen, althans in de natuurlijke chloride-vorm zoals het magnesium van Zechsal. Hoe dat precies werkt daar zijn de wetenschappers het nog niet over eens. De meest aansprekende theorie over opname via de zweetklieren, is van Dr. Richard Danel van het Magnesium Health Institute. Ook diverse andere onderzoekers denken dat dit het meest waarschijnlijk is. Net als in de nieren, zitten er aan het einde van de zweetklieren groepjes cellen die magnesium terugwinnen als het (via urine of zweet) het lichaam wil verlaten. De theorie is dat deze cellen niet alleen magnesium tegenhouden, maar ook opnemen (bij voldoende hoge concentratie). De aanwezigheid van deze cellen, die we waarschijnlijk in de loop van de evolutie hebben ontwikkeld, verklaart ook dat we niet allang massaal onder het magnesiumtekort zijn bezweken.

Wat is het verschil met pillen? Nog steeds wordt het meest gebruikt gemaakt van magnesium in pilvorm. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat naar schatting 60 tot 70% van het magnesium niet wordt benut door het lichaam. De maag kan maar een beperkte hoeveelheid verwerken. De rest wordt gelijk afgevoerd via de nieren, vandaar ook vaak gehoorde klachten van dunne ontlasting of diarree bij het gebruik van pillen.
Door de opname via de huid omzeil je het maag-darm kanaal. Het is duidelijk dat de transdermale opname snel terrein wint en dat de wetenschappelijke belangstelling hiervoor groeit.

De producten van Zechsal zijn in mijn praktijk te koop.

bottom of page